Inlägg

Höstig matinspiration

Bild
Här hoppar vi som vanligt mellan ämnena, så nu ska jag tipsa om någonting ljuvligt som jag lagat under veckan. Aj, så smarrigt! Först och främst: fyllda paprikor . Jag hade inte lagat denna underbara rätt på många år men väninnan kom över och hon var sugen så vi lagade tillsammans enligt hennes recept. – Så stora paprikor som möjligt. Jag gillar egentligen inte röda men i ugn blir de ljuvligt ”köttiga” och utan den där stickande smaken som röd paprika ofta har. Avlägsna kärnorna och fyll sedan paprikorna med en sörja gjord på: – Valfri mjukost, krossad tomat, champinjoner i små, små bitar (jag vill slå ett slag för burkchampinjoner – jag älskar dem!), schalottenlök, gröna oliver (även dessa ingredienser i små, små bitar), kapris, hackad vitlök, en påse tacokrydda. Se till att sörjan inte är för lös. Toppa med riven ost och sätt på locken. In i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter. Sedan är det bara att njuta. Soppa hör hösten till! Jag har även lagat en ny va...

Quorn och rotfrukter

Bild
Go’ söndagseftermiddag, go’ vänner. Jag har haft väldiga magproblem och -smärtor de senaste månaderna, men nu verkar det värsta vara över och jag har fått tillbaka matlusten. Sprungit på labbet och har en avancerad undersökning inbokad nästa månad. Men i alla fall. Nu har jag börjat äta igen och här kommer helgens tips. Igår lagade jag marinerade quornfiléer. Quorn blir ofta lite torrt men marinerar man så får man nåt riktigt saftigt. Olja, citron, vitlök, chili, några droppar stark sås, basilika. Låt ligga i solen på balkongen i några timmar. Stek och servera med en enkel sallad. LJUVLIGT. Idag lagade jag rotfruktspuré (eller nåt), som inte ser så flott ut, men som är som balsam för magen. Sötpotatis, potatis, morot, röd lök, vitlök, chili (bara lite, så att rätten inte blir stark, utan du ska bara känna lite, lite hetta), kokosmjölk. Serveras gärna med grynost (aka keso). LJUVLIGT. Som sagt: det är så synd att jag är singel då jag skulle kunna göra någon väldigt lycklig i ...

Kims kokvrå - Legendarisk lasagne

Bild
Jag lagar mat på finlandssvenska.

KIMS KÖK: Kålmat (svensk text)

Bild

Idag serverades...

Och Hälsans höst puffar på. Jag har dessutom återgått till min veganska kosthållning. Med andra ord utesluter jag numera även mejeriprodukter. Inte så stor skillnad alltså, men efter att jag sett en massa dokumentärer om alla vidriga tillsatser i den processade maten så gör jag dessutom numera det allra mesta från scratch. Idag en fräsig sallad ”gjord på det som fanns i hemmet” som jag serverade mig själv med en improviserad sörja bestående av: Paprika Lök Vitlök Chili Citron Soltorkade tomater Tomatpuré Olivolja Havssalt, svartpeppar, spiskummin, oregano Matberedare. Klart! 1. #vegan #vegetarian A photo posted by Kim M. da Costa (@kim_m_da_costa) on Nov 12, 2015 at 3:38am PST 2. #vegan #vegetarian A photo posted by Kim M. da Costa (@kim_m_da_costa) on Nov 12, 2015 at 3:38am PST

Dagens matlåda

Bild
I dagens matlåda hittar vi klassiska sommargrönsaker och en massa, massa spenat. Till det steks vegetarisk falukorv! Ser läskigt ut – smakar helt okej. Speciellt med stark senap. Å andra sidan smakar allt okej om man har en klick stark senap till. Ja, jag är inte känd för mina välfyllda skafferier/kylskåpshyllor, men jag har alltid vitlök, burkchampinjoner och stark senap till hands. Ja, jag måste testa alla vegetariska produkter som kommer i en elegant ström ut på marknaden. Varför äta köttliknande produkter om man är vegetarian? Därför att det är kul, tycker vissa. Det är gott med kött men synd om djuren, hojtar andra. Därför att det är svårt att tänka i nya banor, fräser en tredje.

Vego: Grannens lunchlåda

Bild
I dagens lunchlåda hittar vi granngrabbarnas quinoabiffar, ugnsbakade rotsaker och smäcker tomatsås. Quinoabiffarna är himmelskt goda – jag överdriver inte. Gråter nästan när jag äter dem ty jag känner att jag inte förtjänar dem. En skål gammal sallad eller lite gräs, ja, men dessa magiska biffar… jag förtjänar dem inte. Det är väldigt mysigt att ha matlagningstokiga böggrannar. De bjuder hem en och lagar mat, dukar vackert och när du går hem så får du med dig en matlåda (eftersom du var den enda vegetarianen i sällskapet och maten lagades enkom för dig). Lyxigt. Härligt att någon vill ta hand om en skruttig gammal farbror.