Favoritalbum 2 & 3

2001 släppte Dana International (som ju vann ESC 1998 med Diva) albumet Yoter We-Yoter (More And More) innehållande dansmusik med hebreiska texter. Dana - som varit en av de största i Israel sedan 1993 då hon debuterade - går här tillbaka till sina rötter och levererar den ena dansgolvsdängan efter den andra. Och jag älskar kontrasten som uppstår mellan den mjuka musiken och det hebreiska språket som med sina skarvar repar sönder den annars så bomullsmjuka ljudbilden.
Öppningsspåret Nizachti (I Won) (klicka för videomontage) är en låt man gärna vill skaka köttet till, titellåten Yoter We-Yoter går i något lugnare tempo och har en ljuvlig refräng. Den vackra, vackra balladen på albumet heter Lama katavta li shir (Why did you wrote me a song) (eller Shir som den oftast kallas) och den är så ljuv, så ljuv att jag vill spilla en tår var gång jag hör den. Hargasha tova (He makes me feel good) går i något slags halv-r&b-takt (ganska exakt som Spice Girls briljanta Holler) och är en av favoriterna. Ata ha'DJ sheli (You're my DJ) går i samma stil som den avslutande Ad sof hazman (Until the end of time) - underbara danslåtar båda två.
Åter därpå, 2002, kom Ha'chalom ha'efshari (The possible dream) som gick i samma stil som föregångaren. Soundet här var dock en aning mer elektroniskt. Skivan inleds med den fantastiska lugna låten Ad ha'yom (To this very day) och följs av den sagolikt vackra Tachlom (Dream on) som liksom de flesta av låtarna på detta album byggs upp av en rätt suggestiv synthmatta. Makat hom (Heatstroke) är en härligt knäpp låt om en kvinna som lurar en gift man till stranden. Titelspåret i sin tur är en helt tokhysterisk sak om fred och kärlek:
Wolves and lambs
Tigers and goat kids
Respecting each others and life
Whites and the rest, Arabs and Jews
Live in security as friends
Två låtar på engelska finns med; Gotta Move On och Superman - båda rätt kitchiga men inte bland de bästa spåren. En av mina absoluta favoriter finns på slutet; Sipur katzar (Short story) är en underbar electropoplåt i inte alltför snabb takt.

Favoritalbum 1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dagens ord

Madonna Topp 50 #38

Frustrerad tjur